Porównanie Windows Phone 7 z iPhone'em

28 września 2010, 11:39

W sieci krąży coraz więcej informacji na temat planowanej premiery systemy Windows Phone 7. Zainteresowanie nim jest o tyle zrozumiałe, że z jednej strony na rynku smartfonów może pojawić się poważny konkurent dla Apple'a i Google'a, a z drugiej - od reakcji klientów na Phone 7 zależeć może dalsza obecność Microsoftu na rynku urządzeń przenośnych.



Kosmiczne jądro ciemności

2 sierpnia 2011, 11:34

Dzięki hawajskiemu teleskopowi Keck II znaleziono najciemniejszą znaną nam galaktykę. Mówiąc o ciemnej galaktyce astronomia nie przesądza o ilości światła, którą ona emituje, ale o stosunku masy widzialnych gwiazd do masy całej galaktyki


Elektroniczna Biblia w hotelu

5 lipca 2012, 10:15

Organizacja Gideons International od ponad 100 lat zajmuje się dystrybucją Biblii do 194 krajów świata. Najbardziej znanym aspektem jej działalności jest dostarczanie Pisma Świętego do pokojów hotelowych.


Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?

30 września 2013, 12:24

Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.


Składnik wanilii jako dowód w sprawie wymierania permskiego

4 lutego 2015, 12:26

Kwaśne deszcze padające w czasie wymierania permskiego sprawiały, że okresowo gleba była tak kwaśna jak sok cytrynowy.


Wycofany pestycyd może się wiązać z parkinsonem

14 grudnia 2015, 13:05

Środek owadobójczy stosowany do początku lat 80. do tępienia termitów przez iniekcje do gruntu i występujący w owych czasach w mleku może się wiązać z objawami choroby Parkinsona.


Biolodzy badają białkowe sekrety delfinów

14 października 2016, 12:05

W surowicy krwi delfinów występują bardzo wysokie stężenia pewnego przeciwutleniacza - cysteaminy.


Wyjaśnili, czemu z wodą whisky smakuje lepiej

21 sierpnia 2017, 12:53

Björn Karlsson i Ran Friedman, biochemicy z Uniwersytetu Linneusza w Kalmarze, wykazali, czemu niewielki dodatek wody wzmacnia smak whisky.


Składnik imbiru pomaga odświeżyć oddech, a przez kwas cytrynowy słone wydaje się mniej słone

31 lipca 2018, 05:17

Odpowiedzialny za ostry smak imbiru 6-gingerol stymuluje enzym ze śliny, który rozkłada nieprzyjemnie pachnące związki. Skutkiem jest, oczywiście, odświeżenie oddechu. Kwas cytrynowy zwiększa zaś zawartość jonów sodowych w ślinie, przez co słone pokarmy wydają się mniej słone.


Psychoza przez... brexit

2 października 2019, 12:41

Na łamach British Medical Journal (BMJ) Case Reports opisano pierwszy znany przypadek ostrej psychozy wywołanej... brexitem. Choroba dotknęła ponad 40-letniego mężczyznę, który przejął się wynikami referendum.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy